Home

Geschiedenis

Blaaskapellenfestival

Agenda

Foto's

Oude doos

Door de jaren heen

Film

Pypliano

Links

Contact

 
Geschiedenis C.V. de Brassers
 
In café de Gouden Leeuw aan de Eindhovenseweg werd door de toenmalige vnl. Eindhovense bezoekers in 1961 i.p.v. een voetbalclub de carnavalsclub C.V. de Brassers opgericht.
Deze carnavalsclub blijkt inmiddels een van de oudste carnavalsverenigingen in Valkenswaard te zijn.
Gelukkig werd het bestuur in die tijd gevormd door enkele Valkenswaardse leden.
Het was toen gebruikelijk dat een carnavalsvereniging zijn eigen prins met dansgarde had.
De eerste prins van "de Brassers" was Jan Stevens, de vader van André Stevens.
Later heeft men in Striepersgat gekozen voor een Prins en Jeugdprins voor heel Striepersgat. Uit de leden van C.V. de Brassers werd in het seizoen 1985/1986 de Striepersgatse Prins gekozen en in het seizoen 1983/1984 was de Jeugdprins ook een van de Brassers.
Het lijkt nu onwaarschijnlijk maar dweilen was 44 jaar geleden in Valkenswaard geheel niet aan de orde. Voor de "Brassers" een goede reden om een 11 kroegentocht in te voeren, bij "de Brassers" bekend als "Rosen-Montag".
Later heeft dit initiatief veel navolging gekregen en is op de dag van vandaag nog te merken.
Op "Rosen-Montag" werden door enkele leden al blaas- en percussie instrumenten meegenomen.
Veel geluid kwam er toen niet uit. Toch werd in 1974 de Hébrass-kapel opgericht. In eerste instantie o.l.v. Ko Scheel en later, aangestuurd door Jan van Dijk en Henk van Moorsel, groeide de kapel uit tot wat die nu is.
C.V. "De Brassers" heeft diverse onderkomens gehad. In 1973/74 verhuisde het "Brassershol" van café de Gouden Leeuw naar Old Dutch. De Markt bleek niet de juiste plaats voor "de Brassers" te zijn en verhuisde na enkele jaren naar zaal de harmonie waar voor de eerste keer het "Striepersgatse Blaaskapellenfestival" werd gehouden. Ondanks het succes waren we genoodzaakt om met het festival te verhuizen naar zaal Were-di, waar het festival uitgroeide tot een van de grootste evenementen voor carnaval. Na sluiting van Were-di worden de festivals tot op de dag van vandaag in zaal Lavrijssen gehouden. Na het vertrek bij de Harmonie hebben "de Brassers" geen residentie meer en vertoeven daar waar het gezellig is.
Het bouwen van een carnavalswagen en meedoen in de optocht is een van de hoogtepunten tijdens carnaval.
Buiten het carnavalsseizoen wordt binnen de vereniging veel aandacht besteed aan het sociale aspect. Zo wordt er elk jaar een fietstocht "Tour de Brass" georganiseerd. Een jaarlijkse feestavond wordt ook altijd goed bezocht. Sinterklaas voor de kleintjes wordt niet vergeten en rond Kerstmis worden er kerststukjes gemaakt. Een sociale werkgroep zorgt voor een bezoekje aan zieken binnen de vereniging. Ook kraamvisites, etc. worden door hen afgelegd.
In de jaren 80-90 maakten we met de vereniging diverse reizen waaronder een bezoek aan Praag, Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg. Helaas is dit nu financieel niet meer haalbaar en wordt er gezocht naar andere mogelijkheden om de leden een goed jaarprogramma te bieden.
Wilt u lid worden van C.V. de Brassers neem dan contact op met het secretariaat.
 
Secretariaat C.V. de Brassers
Postbus 10
5550 AA Valkenswaard